Energokinetički gambit

Energokinetički gambit je naučno-fantastična imaginacija društva i sveta u 2089. godini koja se pred očima čitaoca pretvara u antiutopiju sa apokaliptičnim završetkom.

Koristeći umereno elemente strave, avanture i akcije, autor rasvetljava ulogu misterioznih vanzemaljskih „manifestacija“ u nuklearnim incidentima koji su pratili „Projekat Menhetn”, i nesreće u Černobilju i Fukušimi. Posebna zanimljivost je razotkrivanje važne uloge jugoslovenske nauke u opažanju „entiteta“ odgovornih za brojne atomske katastrofe na Zemlji.

Kolaž dramskih i kvazi-dokumentarnih zapisa uvodi čitaoca u događaje koji glavne junake, programerku Ninu i inženjera Jovana, vode u avanturu tokom koje će da proputuju tri kontinenta, upoznaju ekscentrične likove i sukobe se sa opasnim neprijateljima u borbi za život celog čovečanstva.

U nekoliko paralelnih zapleta, sudaraju se ljudska etika i želja za opstankom u borbi protiv pohlepe, korupcije i žudnje za večnim životom a u središtu svih događaja su misteriozni vanzemaljski entiteti i njihovi apokaliptični planovi. Taj dijalektički sukob ljudske, veštačke i vanzemaljske inteligencije, dovodi anti-utopiju do neumitnog kraha postavljajući čitaocu dva pitanja:

Da li je čovek zaista sposoban da uništi svet i kako izgleda granica koju mašina mora da pređe da bi postala biće?